Перейти до основного вмісту
13 квітня студенти 108 групи організували й провели виховний захід "Писанка –невід'ємний  атрибут Великодня!". 

13 квітня студенти 108 групи організували й провели виховний захід "Писанка –невід'ємний  атрибут Великодня!". Символічно цей захід відбувся в Чистий четвер. Православні віруючі знають, що це особливий день підготовки до Великодня, в який очищують  тіло й душу, а також печуть великодні паски та фарбують і розписують яйця.

 

Студенти 108 групи розповіли, що при створенні української писанки використовують декілька кольорів, кожен з яких має своє значення:

  • жовтий нагадує Сонце, Місяць, зорі, золотисті лани стиглої пшениці, дарує тепло та надію;
  • червоний – символ Воскресіння, жертовності, любові;
  • синій, блакитний, небесний уособлюють необхідні для життя повітря, воду, здоров’я;
  • зелений означає весняне пробудження;
  • коричневий символізує матінку-землю та її життєдайну силу.

В деяких регіонах України використовуються також білий колір, що означає чистоту, праведність, та чорний – нескінченність життя, повагу до померлих. 

 

Найчастіше на писанках зображують Сонце, хрест, зірки, різноманітні геометричні фігури: трикутники, ромби, квадрати, спіралі, хвилясті лінії. Кожен символ на писанці є оберегом, що приносить щастя, удачу і здоров’я. Сучасні твори можуть містити зображення святих, біблейські сюжети, а також втілювати будь-які художні ідеї майстра.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності